Carpaccio z předvařené červené řepy s křenovo-jogurtovou pěnou

4 porce, 25 minut

Ingredience:

Carpaccio z červené řepy:
  • 500 g efko předvařené krájené červené řepy – odd. čerstvé zeleniny (chladírna)
  • Olivový olej, sůl a pepř
Křenovo – jogurtová pěna:
  • 200 g Crème fraîche (čerstvé smetany)
  • 200 g bílého jogurtu
  • 4 polívkové lžíce efko Strouhaného ostrého křenu
  • 3 plátky želatiny nebo 1 sáček
  • 8 polévkových lžic šlehané smetany
  • 1/2 citronu (šťáva + citronová kůra)
  • Sůl a pepř
Příprava:

Čerstvou smetanu (Crème fraîche), jogurt, citronovou šťávu a křen vyšleháme do pěny, ochutíme solí, pepřem a ovoníme citronovou kůrou. Změklou namočenou želatinu promícháme s našlehanou pěnou. Přibližně na 2 hodiny dáme chladit. Předvařenou nakrájenou červenou řepu vyložíme na talíř. Před servírováním pěny si vychladíme v ledové vodě nakládací lžičku, kterou pak snadno vytvoříme kopečky křenovo jogurtové pěny na připravené carpaccio. Carpaccio pokapáme olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Nakonec podle chuti posypeme voňavým strouhaným křenem efko.

Tip: Ozdobit můžeme také pečenými piniovými semínky, lístky rukoly a parmesanem!

Dobrou chuť!
 

Originální brownie s červenou řepou

Pohoštění pro 8 lidí, 40 minut včetně pečení

Ingredience:
  • 500 g předvařené krájené červené řepy – odd. čerstvé zeleniny (chladírna) 
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g cukru třtinového
  • 200 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • 2 lžičky sody
  • 1 lžíce kakaa
  • + tuk na vymazání + hrubé mouky na vysypání
Příprava:
V míse smícháme mouku, cukr, kakao a sodu. Čokoládu s máslem (alternativně s olejem) rozehřejeme v hrnci a do hladka vymícháme. Předvařenou řepu rozmixujeme na pyré, které přidáme k sypké směsi a přilijeme rozpuštěnou čokoládu, vše dobře promícháme, vlijeme do pečící nádoby, kterou si případně předem vymažeme tukem a vysypeme moukou (podle nádoby). Pečeme na 190°C, 25 minut.
Na závěr můžeme vychladlé brownies polít čokoládovou nebo skořicovou polevou.

Brownies můžeme krájet na menší či větší dílky a ozdobené servírovat.

TIP: Do těsta můžeme přidat dle chuti ořechy, kokos, rozinky, kandované ovoce či citrónovou kůru.
Dobrou chuť!

 

Růžové těstoviny aneb zdravý těstovinový salát s řepou

8 porcí, 30 minut

Ingredience:
  • 500 g předvařené krájené červené řepy – odd. čerstvé zeleniny (chladírna)
  • 2 balíčky těstovin (penne, fusilli, rotelle, fiorelli, nebo mix)
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 Dětská sladká kukuřice efko
  • 2 jogurty  (případně trocha zakysané smetany)
  • mořská sůl, pepř, koření (dle preferencí)

Příprava:

Uvařené těstoviny slijeme a promícháme s tučnějším jogurtem, efko předvařenou řepou nakrájenou najemno a kukuřicí. Těstoviny nádherně zrůžoví. Ochutíme kořením, dosolíme a servírujeme. Můžeme ozdobit zrny kukuřice, lžičkou bílé zakysané smetany či zelenou snítkou.
Dobrou chuť!

 

Lehká pomazánka z předvařené červené řepy


Ingredience:
  • 500 g předvařené krájené červené řepy – odd. čerstvé zeleniny (chladírna)
  • 80g nasekaných ořechů (vlašské nebo jiné)
  • 6 stroužků česneku
  • 1 bílý jogurt (100 – 200 g dle chuti)
  • sůl, pepř
  • majonéza (5 lžic)
Příprava:

Plátky předvařené řepy nakrájíme najemno, přidáme ořechy, jogurt a česnek. Všechny ingredience promícháme, okořeníme dle chuti a je hotovo – lahodná netradiční pomazánka ze zdravé červené řepy!

Dobrou chuť!

 

Lahodná krémová polévka s červenou řepou

Ingredience:
  • 500 g předvařené krájené červené řepy – odd. čerstvé zeleniny (chladírna)
  • 1 karotka, kousek celeru
  • zakysaná smetana a 1 stroužek česneku (dle chuti)
  • malá cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • bujón nebo kuřecí vývar 
  • sůl, pepř, tymián, balsamikový ocet
Příprava:
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme předvařenou řepu, česnek, sůl, koření (tymián) a zalijeme bujónem. Krátce povaříme, poté rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme a servírujeme se lžící zakysané smetany. Zdravá netradiční polévka během chvilky.

Dobrou chuť!