Tradiční křenová vejmrda

Myslete na své zdraví! Jezte chutně a pestře. Křen je obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů. Křenu se právem říká evropský žen-šen a používá se nejen k vaření, ale i k léčení.

Ingredience:

Příprava:

Tato úžasná tradiční pochoutka existuje v mnoha variantách. Je lehká a vhodná i pro letní čas, nejen pro období zabijaček.

Oloupaná jablka nastrouhaná nahrubo smíchat se skleničkou křene a zakysanou smetanou. Soli stačí málo. Vejmrdu udržovat chlazenou v uzavřené nádobě. Dobrou chuť.

Vejmrdu si lidé vychutnávají tradičně s ovarem i uzeným masem. Chlazená se skvěle hodí k pečeným či grilovaným masům, žebrům či kolenu.

V jižních Čechách servírují vejmrdu (zjemněnou strouhanou mrkví) s pečeným kaprem.

Na Moravě se jablko strouhá najemno a vejmrda je pak spíše krémová, okyselená lžičkou octa a nastavená silným ovarovým vývarem.

Tip: Přidat více jablek, chuť bude sladší a pochutnají si i děti

Vylepšení: Veselejší barvu vejmrdě přidá trocha nastrouhané mrkve.

efko
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.