Myslete na své zdraví! Jezte chutně a pestře. Křen je obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů. Křenu se právem říká evropský žen-šen a používá se nejen k vaření, ale i k léčení.
Ingredience:
- 1 x sklenička efko Strouhaného ostrého křene
- 1-2 jablka
- 2 lžíce zakysané smetany či tučného jogurtu
- sůl
Příprava:
Tato úžasná tradiční pochoutka existuje v mnoha variantách. Je lehká a vhodná i pro letní čas, nejen pro období zabijaček.
Oloupaná jablka nastrouhaná nahrubo smíchat se skleničkou křene a zakysanou smetanou. Soli stačí málo. Vejmrdu udržovat chlazenou v uzavřené nádobě. Dobrou chuť.
Vejmrdu si lidé vychutnávají tradičně s ovarem i uzeným masem. Chlazená se skvěle hodí k pečeným či grilovaným masům, žebrům či kolenu.
V jižních Čechách servírují vejmrdu (zjemněnou strouhanou mrkví) s pečeným kaprem.
Na Moravě se jablko strouhá najemno a vejmrda je pak spíše krémová, okyselená lžičkou octa a nastavená silným ovarovým vývarem.
Tip: Přidat více jablek, chuť bude sladší a pochutnají si i děti
Vylepšení: Veselejší barvu vejmrdě přidá trocha nastrouhané mrkve.