Tradiční vejmrda – lahodná k masu i mlsání

Myslete na své zdraví! Jezte chutně a pestře. Křen je obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů. Proto se mu právem říká evropský žen-šen a používal se nejen k vaření, ale i k léčení.

Teď je pro Vás nastrouhaný a stále ostrý, vždy po ruce v chladničce. Nezapomínejte na své zdraví!
 

Ingredience:
  • sklenička Strouhaného ostrého křenu
  • 1-2 jablka
  • 2 lžíce zakysané smetany či tučného jogurtu
  • sůl
 
Příprava:

Tahle lahodná tradiční pochoutka existuje v mnoha variantách. Tato lehká je vhodná i pro letní čas, nejen pro období zabijaček.

Oloupaná jablka nastrouháme na hrubo a smícháme se skleničkou křene a zakysanou smetanou. Soli stačí málo. Vejmrdu udržujeme chlazenou v uzavřené nádobě. Dobrou chuť.

 

Vejmrdu si vychutnáte s ovarem, uzeným masem. Chlazená se skvěle hodí k pečeným či grilovaným masům, žebrům či kolenu.

V jižních Čechách servírují vejmrdu (zjemněnou strouhanou mrkví) s pečeným kaprem.

Na Moravě se jablko strouhá na jemno a vejmrda je pak spíše krémová, okyselená lžičkou octa a nastavená silným ovarovým vývarem.

TIP: Zkuste přidat více jablek, chuť bude sladší a pochutnají si i děti

 

Vylepšení: Veselejší barvu vejmrdě přidá trocha nastrouhané mrkve.